При газова криза и при високи цени на петрола, единствената алтернатива остават биогоривата, твърди главният експерт на Националната асоциация по биогорива в България (НАББ) Миряна Мишева. Това са биодизел и биоетанол, които не са зависими от доставки от внос. Те могат да се произвеждат в страната, защото има достатъчно суровини за тях. Биогоривата могат да се използват в предприятията за промишлени цели, в транспорта и за отопление.

Според НАББ държавната администрация спира производството на биогорива в страната. Главни виновници за това са Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на финансите. На нито една бензиностанция не се предлагат биогорива. Отделно те се облагат субективно с акциз. За биодизела слагат акциза на минералния дизел, а за биоетанола не акциза на бензина, а акциза за етиловия спирт. По този начин не се насърчава производството на биогорива, каквито са европейските директиви, а напротив - унищожава се един бранш от икономиката. По този начин България е единствената държава-членка на ЕС, която въпреки огромния си потенциал, не потребява биогорива.

По данни на НАББ в сектора до момента са инвестирани над 55 млн. евро. До приемането ни в Европейския съюз имаше производство на биогорива и дори се продаваха по някои вериги бензиностанции. Днес няма производство, няма потребление, и всичко е в резултат на неадекватната политика на правителството да защитава чужди интереси, твърдят от НАББ. Редно е вече министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министърът на финансите Пламен Орешарски да дадат отговор защо не се изпълнява законодателството.

Основните въпроси, които се явяват непреодолима пречка пред производството и търговията с биогорива са няколко, но всички са свързани с неизпълнение на ангажиментите от страна на държавната администрация и за тях тя трябва да отговоря. Първият проблем е неизпълнението на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата (ЗВАЕИБ), обяснявя Мишева. Според нея една година и половина след влизането му в сила нито една от разпоредбите му по отношение на биогоривата не се изпълнява. Държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката не само, че не съумява да прави адекватна политика, но и отказва да спази буквата и духа на закона. Въпреки, че съгласно ЗВАЕИБ от 1 януари 2008 г. всички минерални горива в транспортния сектор трябваше задължително да се смесват с процент биогориво (5%), към днешна дата това изискване не се спазва. Нито един производител и вносител на нефтени горива не предлага на пазара смеси от конвенционално и биогориво, въпреки че законът е за задължително смесване. /Монт-прес online

Вторият въпрос, който се явява непреодолима пречка пред производството и търговията с биогорива, е отказът на държавната администрация, в лицето на министъра на финансите и агенция Митници, да създаде реални предпоставки за прилагане на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата (ЗВАЕИБ) и Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Те са в изпълнение на Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електрическата енергия, обяснява Мишева.

ЗАДС не предвижда облагане на биогоривата с акциз. Следователно агенция Митници едностранно определя размера на акцизната ставка за биогоривата и нейните актове противоречат на Конституцията и са незаконни.
През 2008 г. ЕК прие регламент, който предвижда освобождаването на два вида държавни помощи, свързани с биогоривата: инвестиционна помощ за опазване на околната среда за насърчаване производството на енергия от възобновяеми енергийни източници и помощ чрез намаления на данъците за околната среда. Държавните помощи, които отговарят на условията, предвидени в регламента за групово освобождаване, се презумират за съвместими с общия пазар и не подлежат на нотификация на ЕК с цел получаване на разрешение за предоставянето им.