Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) дава още десет дена отсрочка на земеделското министерство и Разплащателната агенция за окончателното изплащане на преките европейски средства за обработваема площ и националните доплащания към тях за миналата година.


Ако до 31 януари не бъдат изплатени средствата на всички стопани за миналата година, протестите на зърнопроизводителите със земеделска техника ще бъдат подновени. Това обясни пред Агенция “Фокус” председателят на асоциацията Радослав Христов. По думите на Христов колегите му са в стачна готовност.


В момента изплащане на средства не се извършва, а последно са били изплатени преки субсидии и национални доплащания към тях на 19 декември. Тогава са изплатени средства само на 30 % от земеделските производители. От НАЗ очакват среща по тази тема с премиера Сергей Станишев. Асоциацията е изпратила писмо с проблемните въпроси, които трябва да бъдат разгледани с министър-председателя.


Независимо, че срокът за изплащането на средствата е 1 юли, както няколкократно заявява земеделският министър Валери Цветанов, от НАЗ смятат, че в условията на криза, средствата трябва да бъдат изплатени значително по-рано. “Министърът въобще да не се оправдава, че крайният срок е 1 юли”, каза Христов, който припомни, че на 17 март 2008 г. е било подписано споразумение между асоциацията и МЗХ за изплащането на всички средства от преките плащания до 31 декември 2008 г.
От НАЗ са заявявали готовност да съдействат на експертите от Разплащателната агенция при проверките на декларираните площи за подпомагане. Един от аргументите на земеделското министерство за забавянето на плащането на субсидиите за миналата година е високият процент на наддекларираните земи за подпомагане.


Според Христов обаче не трябва да се злоупотребява, че има чак толкова много нарушения. “Нарушенията са в няколко области, които не са зърнопроизводители райони. Това са Кърджали, Смолян и Благоевград”, каза председателят на асоциацията.
Освен това според информация на НАЗ, проверките на Разплащателната агенция на декларираните площи за миналата година започват официално от днес. “Защо чак сега започват проверките, след като индентификацията на площите за 2008 г. приключи на 15 юни? Аз примерно миналата година може да съм работил 10 хил. дка, а тази вече може и да не обработвам нищо – какво ще проверяват? ”, каза Христов.


Днес в протеста пред Народното събрание ще се включат и недоволни зърнопроизводители от страната, които все още не са получили европейските средства за обработваема площ, както и националните доплащания към тях.

 

снимка: www.tractor.bg