Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) обмислят всеобщ национален аграрен протест с всички национални браншови организации, преди гласуването на бюджет 2012. Това  заяви пред Фермер.БГ, Радослав Христов Председател на асоциацията.

 

НАЗ категорично се обяви против разпределението на бюджета, който за земеделие е редуциран с рекордните 200 млн.лв. Дата за националния протест, който обмислят в НАЗ ще бъде ясна след решение на Управителния съвет на асоциацията, който ще се проведе във вторник следващата седмица.

 

Към момента готовност за участие във всеобщ протест са заявили Съюза на кооперациите в България, Българската асоциация на фермерите, Сдружението на картофопроизводителите, Съюза на свиневъдите и др. Днес съпричасност към зърнопроизводителите изявиха и животновъдите от СЖБ. Вчера в свое официално изявление Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ) също се обяви категорично против орязания бюджет за земеделие.

 

"Ангажиментите трябва да се изпълнят към целия сектор. Каквото е подписано, то трябва да се изпълни", категоричен е Радослав Христов по повод подписания Меморандум с Правителството и допълва : " по тяхната логика ако отрежем заплатите в Министерството на финансите, ще разтълкуваме - не стигат парите за заплати в МФ..., много е лесно да се каже, че не стигат парите за национални доплащания, че просто не стигат. Изявленията на министър Мирослав Найденов, че ще продаде земи от Държавния поземлен фонд, заради нас, не ни харесват и ни дразнят. По същата логика може да се каже, че продаваме земи от ДПФ заради онкоболните или заради детските градини."

 

Радослав Христов припомни, че в подписаната преди изборите финансова рамка за агро сектора, за "подписан" на мястото на Премиера Бойко Борисов със запетая отпред, седи името и подписа на Симеон Дянков. "Ако в нашата организация някой се разпиши и не си изпълни  след това ангажимента, аз ще го уволня моментално", заяви Председателя на НАЗ.

 

 

 

 

 

© 2011 Фермер.БГ