Вчера се е провела среща между председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на която е бил обсъден приетият от Министерски съвет проектобюджет за 2012 година и заложените в него средства за земеделие, които се оказват в него значително по-малко от договорените с браншовите организации.

 

Средствата предвидени в бюджета са орязани от 570 млн.лв. на 340 млн.лв., заяви Радослав Христов за Фермер.БГ и допълни, че от асоциацията настояват за среща с Министър председателят Бойко Борисов. Срещата била обещано да се проведе до края на тази седмица.

 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите сигнализират и за друг проблем, този с и тоталния хаос с презастъпените площи. Много повече от миналата година са зърнопроизводителите, които са получили уведомление, че има проблем с двойно заявени площи.

 

“Нямаме никаква представа за какво става въпрос. Преди от разплащателната агенция изпращаха снимки на всеки от бенефициентите за тези двойно застъпени площи. Сега са ни пратили някакви номера на имоти или номера на карти, с които са описвали имоти. И толкова. Казват “Имате презастъпване” и директно трябва да отговориш отказваш ли се или приемаш. Че фермерът откъде да знае къде са презастъпени площите? И с кого са застъпени? И дали е застъпил конкретно фермера или друг него го е застъпил?”, коментират от асоциацията.

 
 

Това според зърнопроизводителите предизвиква хаос, защото всяко презастъпване на обработваеми площи води до глоби за земеделските производители, а всъщност никой от тях не е наясно с нищо относно въпросните констатации за двойно заявени (по-популярни като презастъпени) площи.


Срокът, до който зърнопроизводителите трябва “на сляпо” да отговорят признават или не презастъпени площи и да заявят отказват ли се от тях или не, е 14-дневен, който е крайно недостатъчен за адекватен и сигурен отговор.

 

По закон до 100 квадратни метра се приемат за допустим толеранс на презастъпване, тоест няма финансови санкции. Но за двойно застъпени площи над тези земеделските производители биват сериозно глобявани.