Членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) са силно обезпокоени и възмутени от непрозрачния и неефективен принцип на вземане на стратегически важни национални решения, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика. Това се посочва в писмо на НАЗ до Президента, Председателя на НС, Премиера и ресорния министър на земеделието.

От НАЗ посочват, че общественото обсъждане на ПРСР е фиктивно и не се отразяват становищата и рационалните предложения на неправителствения сектор.  Неприемлива е и липсата на разяснителна кампания по задължителни практики, които земеделските производители да прилагат от новата стопанска година по отношение на директните плащания, посочват зърнопроизводителите.

Асоциацията настоява за неотложен ефективен дебат с участието на НПО.

Фермер.БГ публикува пълния текст на писмото:


„До Президента на Р България г-н Росен Плевнелиев
До Председателя на Народното събрание на Р България г-н Михаил Миков
До Министър-председателя на Р България г-н Пламен Орешарски
До Министъра на земеделието и храните на Р България г-н Димитър Греков

На проведеното редовно заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в гр. Видин на 11.06.2014 г. членовете на НАЗ констатираха за пореден път силно безпокойство и възмущение от непрозрачния и неефективен принцип на вземане на стратегически важни национални решения, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика през следващия програмен период.

При фиктивното обществено обсъждане на проекта на бъдещата Програма за развитие на селските райони не се отразяват становищата и рационалните предложения на Неправителствените земеделски организации. Имено проектът на ПРСР 2014 – 2020 е подложен на сериозни критики от страна на Европейската комисия за липсата на достатъчна прозрачност и за неаргументирано дефиниране на приоритетите.

От друга страна дебатът по схемите и инструментите за подпомагане в рамките на директните плащания не е базиран на изготвени анализи. Неприемлива е и липсата на разяснителна кампания по задължителни практики, които земеделските производители да прилагат от новата стопанска година.

С оглед на изтичащите срокове за взимане на национални решения за сектор „Земеделие“ (до 31.07.2014г.) и усложнената политическа обстановка Ви призоваваме за неотложен ефективен дебат с участието на НПО.“

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!