Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпрати официално становище до министър-председателя Пламен Орешарски и до министъра на земеделието Димитър Греков относно проекта на МЗХ за Концепция за прилагането на директните плащания от 2015 до 2020 г.

 

Както Фермер.БГ писа, днес МЗХ публикува на сайта за обществени консултации Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на Концепция на МЗХ относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.

 

Ето пълният текст на становището на НАЗ:

 

„НАЗ изразява остро и категорично несъгласие и възмущение от поредното ялово и бутафорно обществено обсъждане на стратегически важни за бъдещето на сектор „Земеделие” теми, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Публикуваната „Концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.” е авторитарно и самостоятелно изготвено становище на МЗХ.

 

В рамките на създадената от МЗХ работна група за обсъждане прилагането на директните плащания след 2015 г. по част от схемите е постигнато единомислие, което не е отразено в становището на МЗХ, а друга част от схемите все още не са дискутирани. В този смисъл считаме, че е цинично, грозно и неморално в Концепцията на МЗХ да се говори за „общ национален консенсус” при прилагането на националните решения за Общата селскостопанска политика.

 

Българската земеделска общественост е употребена за пореден път за фиктивното спазване на изискванията на европейските институции за обществен дебат със заинтересованите страни. С действията си МЗХ се подиграва с труда и положените усилия на компетентните браншови организации в рамките на работната група и обезсмисля тяхната роля и експертиза.

 

В тази връзка НАЗ ще сигнализира Европейската комисия за несъстоялия се реален публичен дебат. Също така НАЗ предприема извънредно свикване на Разширения си управителен съвет относно скандалните действия и политика на МЗХ и ще търси подкрепата на други неправителствени организации за по-нататъшни действия.

 

НАЗ счита, че непрофесионалното отношение на МЗХ е лична обида към национално отговорна браншова организация. Понастоящем Националната асоциация на зърнопроизводителите отказва да участва в пародийни съгласувателни процедури и обществени обсъждания”.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!