Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) има съмнения за картелно споразумение, което диктува ниските изкупни цени на слънчогледа у нас, съобщава "Хоризонт", цитирайки председателя на браншовата организация Ангел Вукодинов. Въпреки ниските цени на слънчогледа, все още никой не се ангажира с прогноза за поевтиняване на олиото.

 

Заради добрата реколта цените на слънчогледа бележат спад в целия свят, признава Вукодинов. В България са още по-ниски цените и даже се съмняваме дали няма, така, и някакви опити за картел, защото цени от порядъка на 460-70 лева за тон са далеч под себестойността, при положение, че миналата година изкупната цена на слънчогледа беше от порядъка на 900-920 лева в началото на кампанията.

 

Въпреки резкия спад в цените, преработвателите не са готови да прогнозират спад в цената на олиото. Отричат и подозренията за картел. По думите на Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла това не може да се случи, ако цените на външния пазар са по-високи, нашите производители биха могли да продават стоката си за експорт. “По-голямото количество слънчоглед се изнася, така че тук не може да се говори, че преработвателите определят цените на слънчогледа”, допълва Янев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!