Изплащането на средстата за връщане на акциза за горивата на земеделски производители се забавя. Това каза Николай Киров, председател на НАЗ в Бургас пред Фокус.
 
„Уверяват ни, че изплащането ще да започне май месец, но август вече изтича, а ние не сме получили пари за акциза за миналата година. Ще дойде и краят на тази година и ще искаме да получим парите и за 2016 година. Надявам се, че все пак след ваканцията Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите ще оправят нещата и още септември ще започне подаването на документите за връщане на малка част от акциза”, каза още Киров. 
 
По думите му в бюджета са отделни 84 млн. лева за изплащане на суми за връщане на акциза за горивата. 
 
„Ще се види колко документи ще се подадат и ще се изчисли на база подадени документи сумата ще се раздели и ще се получи някаква единица, но е някъде от порядъка на 0.28лв. до 0,30 лв. на литър се връщат.На декар се признават около 8,7 литра на декар или около 2,50 на декар ще се получи една помощ на земеделските производители”, посочи още Киров. 
 
Той допълни, че 98 % от земеделците са получили европейските субсидии. 
 
„Забавени са парите само на тези, на които им е извършена проверка и са констатирани нарушения, но това са частни случаи и са малко, които в скоро време се надяваме да си получат парите. Не се забавя цялата субсидия, а малка част”, обясни Киров. 
 
В момента земеделците чакат отварянето на мерки по Програмата за развитие на селските райони.