Управлението на стопанството през телефона отдавна не е новост. Американското издание AgriTechTomorrow посочи кои са най-популярните мобилни приложения, които активно се използват от фермери, съобщава kurkul.com. 
 
 
Изследване на полетата 
В iSOYLscout може да „въведете“ своето поле и да провеждате мониторинг и анализ на проблемите в него. Снимки от смартфона и камерата на дрона, информация за плевелите, места с излишество на влага и др. – всичко това се събира на едно място в приложението. 
 
iSOYLscout посочва точните проблемни зони на полето с помощта на GPS и предава данни чрез Wi-Fi в облак. 
 
FarmLogs е от помощ на фермерите, които искат подробно да опишат нивите – да обозначат границите, да събират, съхраняват и обработват информация за тях в режим реално време. Посредством GPS приложението предава точна информация на земеделските производители какво се случва на нивите. 
 
Благодарение на спътникови снимки, FarmLogs алармира, когато възникне проблем. 
 
Разпознаване на растенията
За да сработи пестицидът качествено, необходимо е да се знае с какви плевели ще се борите. За тази цел е създадено приложението ID Weed. В него има база данни от растения, на чиято база се определя какъв точно е плевелът. 
 
Библиотеката на ID Weed съдържа 140 вида с пълно описание на всеки един от тях. Чрез приложението може да зареждате снимки и да определяте плевела по тях. 
 
Същата функция предлага и приложението LikeThat Garden .Необходимо е да снимате растението, да заредите изображението в приложението и да го откриете в базата данни. LikeThatGarden ще ви даде подробна информация за идентифицираното растение и не само. 
 
 
Прецизно торене 
Приложението eKonomics представлява специален онлайн калкулатор, който позволява да се пресметне точното количество торове. С него помощ може да оцените пригодността на участъка за конкретна селскостопанска култура. 
 
Същата задача изпълнява и Simplot Spray Guide. То дава възможност на потребителя да записва своите дейности, да генерира данни и да ги предава на други мобилни устройства. 
 
Екипна работа
Приложението Sirrus знае раниците на нивите и се свързва към платформата agX, където може да се използва от няколко земеделски производители, да се обменят данни и да се вземат съвместни решения. 
 
Yates My Garden е социална мрежа с чатове за фермери. След регистрация се създава персонална страница, на която може да се публикуват снимки на нивите и реколтата. Благодарение на приложението, общуването между производителите е по-активно и ефективно се обменят съвети. 
 
[news]
Управление на техниката 
AgVault от Sentera е платформа за управление на фермата директно от офиса. Приложението не изисква свързване към интернет, което позволява на потребителите в режим офлайн да разглеждат нивите и да ги менажират. 
 
AgVault обработва данни от снимки, направени с дрон, и може да ги „предава“ на друга техника. Проследява стадиите на развитие на културите, плевелите, уплътнението на почвата, наличието на ураганен вятър и др. 
 
AgDNA Precision Ag помага на фермерите да увеличат реколтата си, да понижат разходите и да постигнат максимум рентабилност. Това е решение, позволяващо автоматично да се съчетае планирането на фермата, управлението на запасите, идеите на агронома, времето, оптимизацията на оборудването, финансовия отчет и др. 
 
С помощта на мобилното приложение Hello Tractor фермерите изпращат текстови съобщения на представител на компанията, който има на разположение трактори. Той съставя график и изпраща нужната техника по направления. 
 
Търговия
Приложението Mandi Trades помага на фермерите да продават своята продукция на местния пазар без посредници. Фермерите трябва да публикуват информация за продукта си – снимки, видеа, аудио, да посочат цена и количество. При желание за покупка е предоставен телефон за контакт.  
 
NaPanta е приложение, което подпомага фермерите, които търсят да наемат селскостопанска техника или да продадат готова продукция. В режим реално време се предоставя информация за актуалните цени на пазара – това е от помощ за ориентиране каква е ценовата тенденция при различните култури. Такава справка може да се направи за три години назад.