Почти 100% от най-качествената продукция, произведена от русенските овощари, заминава за Румъния. Причината е, че покупателната способност на хората от северната ни съседка е по-висока, обясняват местните производители. В същото време на българите пазари се продават предимно вносни плодове, които са на по-ниски цени заради по-високите субсидии за земеделците там.
[news]
“Тук се потребяват предимно среден клас стока, има много малък пазар за по-качествената стока. Доколкото Букурещ – хората там са платежоспособни и предпочитат да консумират по-качествени стоки, така че всичката качествена стока отива директно за Румъния.”, обясни пред БНТ Николай Колев, производител на ябълки и председател на Съюза на Дунавските овощари.
 
Преди време българските производители имали проблеми с превозването на стоката, но от  българо-румънската земеделска работна група, която съществува вече 5 години, им съдействали.
 
“Имахме проблеми с дългите проверки на нашите бусове със стока. Веднага реагираха от областната управа в Гюргево и тези проверки станаха много по-леки.”, посочи Колев.
 
Проблемите на вътрешния пазар обаче остават, въпреки законовипромени.
 
“Нелоялна конкуренция от страна на големите вериги, които внасят стоката без ДДС – фактически веднага нашата стока става с 20% по-неконкурентно способна спрямо тяхната. Освен това те получават доста по-големи субсидии … и така цената на стоката, която можем да вземем в България е колкото да си платим разходите по отглеждането й.”, обобщи Николай Колев.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!