В момента най-добрите пазари в ЕС за износ на трюфели са Австрия, Германия, Франция, Белгия и Холандия. Коронавирусната пандемия обаче повлия на бизнеса с този продукт, износът поотслабна, но няма да изчезне напълно, информира FreshPlaza.

Заповед: Земеделци и берачи да стоят поне 48 часа далече от свине

В частност, на този етап румънските износители се ориентират към нови пазари, например Великобритания. Затварянето на експортните канали през пролетните месеци и преустановяването на работа на много заведения за хранене провокира сериозен спад на износа на румънски черни трюфели.

Пазарът в момента е доста слаб, подобно на миналата година. Достъпността не е проблем, тъй като имаме огромно количество от продукта за доставка в цяла Европа. Причините за преустановяването на търговията са ясни – ресторантите и други сектори от общественото хранене бяха напълно затворени. За да ви демонстрирам ефекта, ще ви споделя, че миналата година продавах около 100 кг трюфели на седмица. Тази година – от 30 до 40 кг на седмица, казва Поп Доралин, шеф на румънска компания за износ на трюфели.

Както пояснява Доралин, качеството на румънските трюфели е толкова добро, че някои италианци ги купуват и препродават като местен продукт.

Румънските трюфели ухаят просто божествено. Много компании от Италия внасят от нас и след това ги препродават като италиански. Това не е добра практика, но е показател, че качеството им е много високо, казва експертът.

Трюфели от Румъния се продават в малки разфасовки са потребители в цял свят. Страната има потенциал да реализира минимум от 40 до 50 тона черни трюфели и от 4 до 6 тона бели трюфели на година.

В момента в северната ни съседка активно се работи върху създаването на законодателна рамка, която да регламентира режима за добиване на трюфели. Страната има отлични условия за черни и бели трюфели. В предложените текстове ясно са посочени всички сортове трюфели, условията за придобиване на право за добив, както и е регламентиран и начинът за добиване – чрез специално обучени кучета.

Сезонът за прибиране на реколтата от трюфели в Румъния започва от 15 април и приключва на 31 декември. Извън този срок добивът на „земни диаманти“, както ги наричат някои, е забранен.

Забранено е събирането и купуването на трюфели под 5 грама. Също така развалените трюфели не се събират и трябва да се оставят на мястото, където са били открити. В закона е записано, че се забранява продажбата и препродажбата на трюфели, които са без съответна документация за произход.

Предвидени са глоби за нарушители, като някои от тях достигат до 10 000 лв.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Швейцарците запретват ръкави да печелят от трюфели

Проект на Закон за трюфелите влезе в парламента

Нов продукт за българския пазар - кои са победителите?