Стотици берачи на трюфели от цяла България се събраха на голям протест в Русе срещу издадената на 19 юли тази година тримесечна забрана за достъп до горите във връзка с опасността от африканската чума по свинете, пренасяна от дивите свине.
 
 
„Това е дискриминация, защото достъпът до горите не може да бъде ограничен само за нас - търсачите на трюфели. Както ние ходим и работим в гората, така ходят и дървари, билкари, пчелари, ловците, които ще ловуват диви свине“, обясни Росен Иванов, председател на асоциацията на ловците на трюфели в България, цитиран от БТА.
 
По думите му в Румъния има огнища на африканска чума по свинете, а няма забрана за събиране на трюфели. У нас е обратното – няма регистриран случай на заразата, но достъпът до горите не се разрешава.
 
Проблемът коментира и Димитър Димитров от Варна, председател на националната асоциация „Български трюфел“. Според него, има много проблеми в сектора със събирането и изкупуването на трюфели. По думите му са нужни регламенти, с които това богатство на територията на цялата страна да се съхрани, развие и популяризира. Трябват правила за издаване на разрешителни, за начин на събиране. Така ще могат да се санкционират и недобросъвестните събирачи на трюфели, които унищожават находищата.
 
„Искаме да се знае, че българският трюфел го има, а не да го купуват италианци и да го препродават за италиански“, каза Димитър Димитров. Той отбеляза, че бизнесът с трюфелите е наполовина в сивия сектор, като вината за това била на държавата. Цената на килограм от деликатесната гъба е около 70 лева.
 
Снимка: pixabay.com
 
„От много време се опитваме да бъде въведен някакъв правилник, но без успех. За сметка на това получаваме удар под кръста с тази забрана, която даже не ни е обяснена защо и за какво е въведена. Искаме справедливост и очакваме забраната да бъде отменена“, заяви Димитров и допълни, че десетки хиляди хора в страната - в това число и семействата на търсачите, се препитават от събирането на трюфели.
 
Протестът започна тази сутрин на паркинга пред голяма верига магазини до един от входовете на Русе, съобщи бТВ. Оттам протестиращите организираха автошествие по международния бул. „България“ до ГКПП „Дунав мост“ и до централната част на града. 
 
По данни на полицията в акцията са участвали около 200 автомобила. След това ловците на трюфели преминаха пеша по централната ул. „Александровска", за да стигнат до сградата на областната и общинската администрации. От там множеството се отправи към Регионалната дирекция по горите, за да стигне до сградата на държавното ловно стопанство „Дунав“, където скандира „Оставка“.
 
„С този мирен протест искаме да ни обърнат внимание, защото следващия път ще се съберем много повече“, заяви Росен Иванов и допълни, че ще бъдат изпратени жалби до всички компетентни институции.