След огнището на Африканска чума по свинете (АЧС), което засегна 24 500 животни в свинекомплекса в село Никола Козлево, земеделският министър Десислава Танева издаде нова заповед за мерки срещу разпространението на опасния вирус.

Груповият лов на дива свиня ще продължи до края на януари

В нови указания, част от заповедта, се казва, че хората, които са били в земеделски или горски територии, не трябва да имат достъп до домашни свине за период от поне 48 часа. Според експерти един от възможните пътища за разпространението на опасния вирус е от берачи на трюфели.

Ограничението за селскостопанските работници да бъдат в близост до прасета се обяснява с това, че дивите свине лесно намират храна в нивите, а обикновеното почистване на дрехите и обувките често е неефективно за премахването на инфекцията.

Промените в заповедта не премахват досегашните премии, които държавата отпускаше в борбата с АЧС. За намерен труп на дива свиня държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства ще изплащат 150 лв., а за отстреляна дива свиня – 50 лв.

Новата заповед на министъра изисква да се повиши бдителността и да осъществяват претърсвания на ловностопанските райони за намиране на умрели диви прасета или на такива с нетипично поведение. 

Описани са и минималните мерки за биосигурност при лов. Сред тях са обособяването на места за почистване и дезинфекция на транспортни средства и машини, измиване и дезинфекциране на обувките и облеклата, забрана за изхвърляне на остатъци от храна в околната среда.

Труповете или месото от отстреляните диви свине при лов трябва да се съхраняват в хладилници до излизането на резултатите от пробите за АЧС и трихинелоза.

Забранява се подхранването на дивите свине с изключение на случаите, когато животните се примамват за подборен лов или в капани.

Следете темата ТУК.