Днес се навършват 15 години от първото клониране на овца в човешката история.

Овцата Доли беше официално обявена за първия бозайник, успешно клониран от възрастни клетки. Клонирането е извършено в института "Розлин" през 1996 г. в Мидлоудиън, Шотландия, а раждането е публично обявено чак на 22 февруари 1997г.

 

Първоначално овцата е наречена 6LL3. Името Доли получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането ѝ, в чест на Доли Партън, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза. През 1952 г. Робърт Бригс и Томас Кинг клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки - аналогична техника е използвана и при клонирането на овцата Доли. Опитът с жабите е именно първият успешен експеримент за клониране на висш организъм.

 

След като достига 3 годишна възраст, клонираната овца Доли боледува от рак на белия дроб и има артериални кризи. Посмъртното изследване на Доли показва, че с изключение на двете заболявания организмът ѝ е функционирал нормално. Доли е майка на шест агнета, родени по нормален начин. Тя роди два пъти - през април 1998 г. даде живот на Бони, а през 1999 г. - на още три агнета.

 

Макар и наситен с много внимание, животът на Доли в твърде кратък. На 14 февруари 2003 г. Доли е евтаназирана на 6-годишна възраст, след като развива артрит и белодробно заболяване.

 

През 2010 г. стана известно, че световноизвестната овца е жива и здрава под формата на 4 свои клонинга (генетично идентични копия), живеещи вече над 3 години на земя, притежавана от Университета в Нотингам.

 

Овцата Доли е постоянно присъствие в класациите за най-значимите достижения на науката. Клонирането на Доли предизвика и продължава да предизвиква много протести по цял свят.

 

Greenpeace - анти клониране и патентни

 

Въпреки че бащата на лабораторната овца отнесе доста критики от религиозни организации за творението си, той продължава изследванията си. Нещо повече, през 2007 кралица Елизабет Втора посвети Йън Уилмът в рицарство и така към докторското му звание се прибави и титлата сър.

овцата Доли и нейния създател

 

Професор Йън Уилмът е основният "виновник" за раждането на овцата Доли, клонинг на зряло животно. През 2007 г. ученият сменя посоката: той се отказва от използването на лиценза, получен за клониране на човешки ембриони, за да върви по стъпките на японеца Шиния Яманака от Университета в Киото, който създава стволови клетки на базата на парченца кожа от мишка, без ембрион.

 

днес овцата Доли може да бъде видяна - ПРЕПАРИРАНА в музей

 

снимки : Асошейтед прес


 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА :

Овцете изядоха кучетата