До края на месеца трябва да е готова Националната идентификационна система за наличните животни в страната, съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Бъчварова допълни, че след октомври фермерите ще започнат да получават помощи за отглежданите от тях животни. Парите - общо 110 млн. лева, са заложени в републиканския бюджет, уточни тя.

Стопаните ще вземат по 180 лв. за говедо и по 30 лв. за брой овце или кози.
 
Финансовата помощ е предназначена за онези фермери, които отглеждат поне 5 говеда и не по-малко от 20 овце и кози.
 
Вече стартира линията за субсидии за добито качествено мляко, посочи Бъчварова, като програмата е на стойност 10 милиона лева. Земеделците ще вземат по 0,20 лева за литър качествено краве мляко и по 0,25 лева за овче, козе и биволско.
 
В момента текат проверки на Националната служба по селекция, които трябва да уточнят точният размер на генофонда в страната, каза Бъчварова. Инспекцията е планувала да приключи до 5 март.Предстои обновяване на генофонда от биволи, тъй като в момента в страната има само около 3 600 животни.

Ако времето се задържи благоприятно, може да се очаква добра реколта от пшеница и ечемик, каза още Бъчварова. Според нея засетите в страната площи са приблизително 11 млн. декара.