Първият национален фестивал на ореха се провежда днес в казанлъшкото село Голямо Дряново. Идеята за фестивала е на кмета на Голямо Дряново Петьо Апостолов, съвместно с арендаторите Георги Василев и Спас Момов, които отглеждат над 1500 декара орехова градина край селото.
 
„Идеята се роди още когато започнахме с отглеждането на орехите. Конкретните действия обаче започнаха преди две години. Бюджетът, с който организираме празника е скромен, а целта ни е да обединим производителите от страната, защото проблемите ни са общи", коментира Спас Момов. 
[news]

„Орехът е почти 100% експортна стока. Към този момент български орехи се изнасят в Унгария, Холандия, Франция, Англия, имаме запитвания и от Корея", обясни Георги Василев. Заради лошото време тази година добивът се е сринал до 7 кг/дка, но производителите се надяват да релизират голяма част от продукцията си. Цената е 3 евро за кг орехи с черупките и 30 лв/ кг орехови ядки. 
 
В землището на село Голямо Дряново е разположен най-големият орехов масив в региона, заемащ 2500 дка. През 1965 г. пък е издадена пощенска марка с най-старото орехово дърво на Балканския полуостров по това време, което се намира в Голямо Дряново и тогава е било на 500 години.  
 
На първия фестивал на ореха се очакват производители от Варненско, Добричко, Разградско, Великотърновско. Организаторите са поканили на дискусия производители от цялата страна, както и специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в  Пловдив. 
 
В деня на Първия национален фестивал на ореха са замислени поредица от интересни събития. Празникът започва с изложение на биопродукти. Ще бъде подредена изложба с ястия от орехови ядки. Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. Ще има мултимедийна презентация на Голямо Дряново, както и специален видеоклип рекламира селото и фестивала. Гостите и жителите на селото ще се насладят на богата фолклорна програма, пресъздаване на обичаи и традиции, свързани с ореха, ще бъде засадено и младо орехово дръвче. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!