Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за трета поредна година организира Национален агро семинар на 28 и 29 ноември в Пловдив. Официални гости на форума бяха министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, зам.-министър Явор Гечев, Мирослав Николов, изп.-директор на ДФЗ, заместиците му Николай Дачев, Виолета Александрова, Васил Банов от НАП и  Педро Гаярдо от Копа Коджека.

 

"Едни от първите, които подадоха ръка, бяха именно НАЗ. Този диалог не винаги е лесен, но когато Ние работим изключително ползотворно и Асоциацията работи в името на всички земеделски производители", каза в приветствието си министър Греков. По думите му НАЗ е силна организация и изрази очакване, че именно тази асоциация ще е най-активната в създаването на Закон за браншовите организации в България. "Зърнопроизводството си остава основно за България и с вашата работа, вие, зърнопроизводителите, издигнахте България на 12 място в света. С вашия труд страната ни постига едно наистина добро ниво и развитие", допълни министър Греков.

 

Третият семинар на НАЗ откри Ангел Вукодинов. "Отново сме заедно за седми пореден път от създаването на тази асоциация. Пораснахме трудно, но сме горди от постигнатото. Аз като председател на тази асоциация научих много от вас, надявам се и ние с УС да сме дали нещо от нашия опит", така се обърна Вукодинов към присъстващите в залата. Той подчерта на националния агро форум среща си дават всички производители, аграрната наука, българските институции, а вече и представители на престижни международни институции.

 

Поздравителен адрес до участниците във форума е получен от проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната Комисия по земеделие и храни". Министър Греков прочете пред аудиторията и поздравителен адрес от премиера Пламен Орешарски.

 


Двудневната програма (28 и 29 ноември) на тазгодишния семинар „НАЗ – работим за вас! включва Кръгла маса и презентации на водещи компании, предлагащи продукти в областта на зърнопроизводството. В рамките на Кръглата маса „Зърнопроизводителите питат – институциите отговарят”, която започва в 13 ч на 28 ноември ще бъдат засегнати актуални за земеделските производители теми по предварително зададени въпроси, свързани с прилагането на механизма за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури; прилагането на намален акциз на горивата за земеделски нужди; усвояване на средствата по м. 214 от ПРСР 2007-2013, направление „Въвеждане на сеитбобращение за опазване на почвите и водите”, както и готовност за изплащане на европейските средства за единица площ през м. януари 2014 г.

 

Участниците в кръглата маса ще коментират и Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г.: очакван пакет за директни плащания, схеми за подпомагане по първи стълб; стартиране на мерки от новата ПРСР 2014-2020 г. през 2014 г., както и мястото на мерките за напояване и управление на риска в Програмата.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!