Стопанската 2013 година се характеризира с рекордни добиви на зърно както в България, така и в световен мащаб. Според данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) зърното от новата реколта у нас е около 4.7 млн.т. Свръхпроизводството предизвика срив в цените на световните борси, достигащ до 40%. Такава е тенденцията и в България. Очакванията за добра зърнена реколта в световен мащаб понижиха прогнозните цени още през пролетта. В момента топ 3 на страните с най-голям спад са България, Унгария и Франция. Точно преди една година тон зърно се продаваше у нас за 450 лева.

 

"В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", поясни пред БНТ директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова. Според една от най-влиятелните банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква допълнителен 20-процентен спад на цените в началото на следващата година, предаде БНТ.

 

"Такава е цикличността на пазарите, не всяка година е добра. Така че това ще е може би една отрезвяваща за българското зърнопроизводство година", коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова. Според нея в сектора има хора, които не са си структурирали добре производството, такива, които са направили рискови инвестиции благодарение на предходните две успешни години за българското земеделие и това ще им изиграе лоша шега тази година.

 

Сериозният спад в цените на зърното се очаква да повлияе както при нивата на рентите, така и на цените на земеделската земя.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!