За спешно свикване на заседание на Консултативния съвет по тютюна настояват от Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010 (НАТ-2010) отново призовава за свикване на Консултативен съвет по тютюна в свое писмо до министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 
Асоциацията държи заседанието да се проведе най-късно до края на месец юли. В началото на месец юни НАТ-2010 изпратиха подобно писмо със същото искане. 
 
Според председателя на асоциацията Цветан Филев има необходимост от дебат по неотложни за сектора въпроси като обсъждане на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., българската позиция и мястото на тютюна в нея, председателството на България на Съвета на ЕС, състоянието на реколтата, обобщение на последните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.
 
От НАТ-2010 припомнят искането си за актуализиране на участниците в Консултативния съвет по тютюна.
Отпада предходното искане за дебат по темата за Преходната национална помощ за тютюна, тъй като темата е изяснена по време на участието на асоциацията в заседание на комисията по земеделие в Народното събрание миналата седмица.