Текстил на растителна основа, който се прави от органични промишлени и земеделски остатъци са разработили биотехнолозите на австралийската компания Nanollose. 
 
Тази целулоза, наречена нанолоза, може да се превърне в устойчиво влакно, осигуряващо алтернатива на растителните тъкани, пише greentech.bg, цитирайки сайта на компанията. 
 
Нанололозата, произведена по технологията на едноименната компания, е целулоза, създадена „от неопасна и неинфекциозна бактерия в биологична система“. Влакнината се получава чрез процес на естествена ферментация. Той не се нуждае от слънчева светлина, земя, пестициди, торове или големи количества вода. 
 
Микробите трансформират „отпадъците от биомаса от бира, вино или производство на течни храни“ в целулоза, като понастоящем фирмата прави материала от кокосови „странични продукти“ в рамките на пилотната фаза на проекта. Занапред компанията ще се стреми да използва отпадъци от големите индустрии, когато започне мащабно производство.
От въпросната целулоза компанията може да произведе текстил, който – според нея – е „първото в света без-растително вискозно влакно“. Наричат го „нуларбор“. Някои потенциални негови приложения са производството на спортни облекла, ризи, рокли, домашно обзавеждане.