Напоителни системи ЕАД ще режат за скрап стари и нестандартни съоражения за да покриват натрупани дългове. Изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД Стайко Ганчев заяви, че очакваните постъпления от продажбата на 15 000 тона скрап са 4,5 млн. лв. Това е нестандартен скрап, който трябва да се извади, да се нареже и транспортира, подчерта той. „Цените варират от 230 до 390 лв. за тон. Предстои още около 13 000 тона да бъдат продадени. Продадени са около 2 000 тона”, уточни Ганчев.


Тези 15 000 тона са изчислени на база това, което е направено като предварително проучване с представителите на 10-те клона на „Напоителни системи” в България. Всички са подали списък с неработещи помпени станции и тръбопроводи, които са бракувани. Направена е предварителна оценка и на Стоковата борса в София са пуснати определени количества. Според изчисленията трябва да бъдат предоставени по 1500 тона от район. При неизпълнение на това количество, неустойката е около 200 лв. на тон, а срокът за изпълнението на 1500 тона скрап от всеки клон на „Напоителни системи” е 300 дни, каза още Стайко Ганчев. Договорите са сключени за 300 дни, но до септември ще приключим. На някои места сме спрели, тъй като хората са засели, каза Ганчев.

 

Стайко Ганчев обясни, че не се режат и продават съоръжения за напояване. Всички са бракувани. Има места, в които заявки за напояване няма от 10 години. Затрупани сме в преписки в полицията и за кражби. Никой не е проявявал интерес, когато е крадено. Тези активи са остарели, ние плащаме 5 милиона лева разходи за амортизация, без да ни носят приходи. При нас няма нищо скрито и аз съм отворен за дискусии с журналисти и депутати. Ако си нарежем тръбите и не напояваме, трябва да затворим.

 

Много тръбопроводи на „Напоителни системи” са откраднати, други се водят само на хартия, стана още ясно по време на днешната извънредна пресконференция. „Напоителни системи” разполага с огромна изградена в годините назад база отпреди 30-40 години”, обясни Ганчев. „Изградена е огромна система за поливане на 7,5 милиона декара поливни площи. След промените в България и разпокъсването на селското стопанство в момента – от доста години назад поливните площи в България са от 350 до 400 хиляди декара на година. Почти всички тези помпени станции са изградени преди 30 и повече години, като агрегатите са изключително енергоемки”, уточни Ганчев. „Голяма част от тези активи вследствие на това, че дълги години не са работили, са амортизирани, негодни и няма как да извършват дейност по напояване. Голяма част от тях са откраднати. Има тръбопроводи, които се водят само на хартия, че ги има”, каза Стайко Ганчев. „Активите, които ни се водят на хартия – ние ги амортизираме – имаме разходи 5 милиона лева годишно за амортизация на такива активи. Това е кошмарен проблем.


Когато влязохме, имаше запор от НАП, като в задълженията от 1 800 000 лв. имаше и неизплатени социални осигуровки, 900 000 лв. задължения към ЛУКОЙЛ и огромни задължения към доставчици назад във времето. Това беше единственият начин да започнем да изплащаме тези задължения”, подчерта Ганчев. Към НАП дълговете на „Напоителни системи” са погасени, към ЛУКОЙЛ вече са нараснали на 1 500 000 лв.


„Тези активи, когато влязохме в ръководството на дружеството, и преди това на среща със синдикатите, са водени разговори, че много тръбопроводи се крадат. Вследствие на това се разработи програма за оздравяване на дружеството, като министър Мирослав Найденов е назначил и е възложил да се направи всичко възможно, за да се оздрави дружеството. Една от възможностите е продажба на скрап”, каза Ганчев.


Контролът е сериозен. Нищо, което не е бракувано, не се качва, допълни Радослав Чеглайски, председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи”.