Да се увеличи финансовият ресурс по процедурата и да се удължи срокът за подаване на проектни предложения, предвижда проект на заповед за изменение на Насоки за кандидатстване по процедура № BG06RDNP001-4.015 по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

По информация на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) има остатъчни средства в резултат на изпълнението на договори по подмярката, сключени по предходни периоди на приеми. Затова се предлага увеличение на бюджета с 20 000 000 евро публични средства. Така безвъзмездната финансова помощ нараства на 426 280 028,74 лв.

По настояване на организации, осъществяващи своята дейност в отрасъл селско стопанство и преработка, се удължава и периодът на прием на проектни предложения – до 31 март вместо 25 февруари, както е сега.

Предложението е на обществено обсъждане до 22 февруари. Ако бъде прието, това би било второто удължаване на срока. Веднъж, приемът бе спрян есента на 2021 г. по настояване на ЕК за прецизиране на текстовете и условията. След това той бе повторно отворен на 15 октомври.

Междувременно Министерството на земеделието публикува нова порция разяснения на въпроси на кандидат бенефициенти по подмерки 4.2 за преработка, 6.1 за млади стопани и 6.3 за малки стопанства.