След закъснелите зимни прояви на времето, които нанесоха сериозни щети на част от ранните сортове бадем, кайсия, праскова, през следващите седем дни се очаква съществено подобрение на времето, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

АГРОПРОГНОЗА

До почивните дни минималните температури остават отрицателни и все още има риск за повреди при встъпилите във фазите бутонизация и цъфтеж овошки.

През последните дни от март и началото на април обаче температурите ще бъдат над нормата, а средноденонощни им стойности – над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. 

В началото на април при пшеницата ще се наблюдават фазите братене, преход към вретенене и начало на фаза вретенене при част от посевите в южните и югоизточните райони на страната. Тук става дума най-вече за Пловдив, Хасково, Любимец, Ямбол.

На много места в полските райони високото съдържание на влага ще затруднят сезонните почвообработки и сеитбата на средноранните пролетни култури. 

Ето защо в част от южните райони ще бъдат пропуснати оптималните срокове за сеитбата на слънчогледа. През следващия период започва срокът за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за предцъфтежните третирания при овошките срещу редица болести – ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка и др.