Над 80 доброволци от Фондация „Заедно“, предимно градски хора, изкараха един ден в еко-ферма „Елата“, където товариха и разтоварваха бали, почистваха, храниха животните и се погрижиха за всички други селскостопански дейности във фермата.



Техни домакини бяха Росен и Весето от "Сдружение за запазване на българския бит и култура, местни автохтонни породи и биоразнообразие". Прекрасно  младо семейство, което през 2008 г. се заселва в махала Елата с няколко от редките каракачански овчарки и с упоритата мечта  - "Да запазваме древните  породи, защото те ни свързват с нашето минало, могат да ни бъдат опора днес и са надежда за нашето бъдеще. Превъзхождат по много критерии голяма част от носъздадените породи животни. Запазването им е от огромно значение както за нас хората, така и за биоразнообразието в най-широк план."



Еко-ферма "Елата" в село  Плана, е уникално красиво място, разположено в Сърцевината на пет планини. Дори сега - през ноември, когато листата на дърветата са вече опадали - гледката наоколо буквално спира дъха ти. Днес фермата им прелива от живот - те отглеждат редки български видове Каракачански кучета, коне, овце и родопски крави, за да съхранят и запазят тези редки и ценни видове за бъдещите поколения.


Добротоврческата акция на фонадацията приключи с равносметката, че са пренесени и подредени повече от 1 500 бали слама за прехраната на животните, разглобен и преместен е оборът на каракачанските коне, разчистен и подреден е двора на фермата и т.н.



Големият керван от коли си тръгна от фермата по тъмно. Тази добро-творческа акция е не само изключително успешно събитие, но и уникално явление, както за София, така и за цялата ни страна, обясняват от организацията, тъй като с  нея по един позитивен и градивен начин показаха на себе си и на света, че позитивната промяна може да се случи от обикновените хора, които правят необикновени неща - помагат си, подкрепят се, обичат да правят нещата ЗАЕДНО... и от сърце.


Акцията имаше за цел да подкрепи устойивото развитие на стартираща еко-ферма и да "подаде ръка" на едно младо семейство, което влага невероятни усилия за да реализира онова, което за много от нас е само мечта - еко-ферма, в която се запазват изчезващите редки каракачански породи, запазват се и развиват древните културни и битови традиции на българите и се възпитават умения и познания за един биологично чист и хармоничен начин на живот сред природата.



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!