Над 300 изложители от страната и чужбина идват на втория Национален събор на овцевъдите в България, който ще се проведе от 24 до 25 май край Петропавловския манастир.  

Единственото по рода си у нас изложение се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните.

100 000 са очакваните посетители на събора тази година, а за откриването се очаква  министъра на земеделието и храните Иван Станков, заместник-министъра на земеделието в Румъния, кметове на общини, шефове на агенции и др.

На събора ще бъдат представени животни от редица видове и породи и ще има състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета,  демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни и др.

Ще бъдат показани над 700 овце отглеждани в 60 ферми в страната. Те са от 12 породи, разделени в 99 групи.

Над 100 ще са козите. Те са от 14 ферми, разделени в 22 групи. Животните са от 6 породи.

70 породисти коне ще участват в Националното изложение по коневъдство и състезанието по теглене на товари от най-големите коне тежковози в България. На събора ще бъдат показани и над 120 кучета.  Асоциацията на българското овчарско куче ще се представи с над 60 животни. В ХХХ-та изложба на каракачанското куче на 25 май ще се включат над 50 участника в класове бебе, подрастващи, младши, интер медия, открит класс и ветерани. Ще бъде дадена оценка за развъдна группа и приз шампион на изложението.

В специална шатра от 800 кв.м. край Петропавловския манастир ще бъде експонирана мобилна изложба за развитието на овцевъдството през вековете на Националния исторически музей, Националният земеделски музей - София, Етнографският институт с музей към БАН, РИМ - Шумен, Исторически музей - Велинград и Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. В алеята на занаятите ще могат да се видят 40 занаятчии от България, Македония, Молдова и Румъния.

Част от изложението е и Националния фолклорен конкурс в три раздела „Заблеяло ми агънце", който ще представи танцови и музикални традиции, свързани с овцевъдството в различните етнографски региони в България.  В него ще участват над 100 групи и индивидуални изпълнители. Раздел „Хореография" е за обичаите, свързани с Гергьовден в категории „Сценичен танцов фолклор" и „Автентичен фолклор". В раздел „Народни инструменти" ще е  надсвирването с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти ( кавал, дудук, гайда и др. ), а в конкурса за овчарска песен ще участват само деца и юноши в неравностойно положение.

На 25 май кулинарният спец Ути Бъчваров ще сготви най-голямата курбан чорба и агнешко с лук. Ще му помагат 8 възрастни жени от Лясковец. Толкова ще са и агнетата предвидени за курбана, които ще бъдат обезкостени в състезание. В него може да се включи всеки желаещ, стига да си носи нож, а наградата ще е живо агне.

Край Петропавловския манастир ще има още алея зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, чевермета, нестинарско шоу, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, изложение на техника, свързана с отрасъла и др.   

Силно е международното участие на овцевъдни и козевъдни асоциации тази година - на Молдова, Сърбия, Македония и Испания и Румъния, която  ще представи и свои породи овце и кози, продукция от овче и козе мляко,месо и вълна, хляб,козунаци, характерни занаяти и румънския фолклор, свързани с овцевъдството.

На 40 дка са разположени изложбените площи, а с паркингите теренът на събора край Петропавловския манастир е 100 дка. Ще бъдат оформени специални паркинги и временна организация на движението. В трите дни на събора затворен за движението за МПС в участъка отбивката за Петропавловския манастир на пътя с.Шереметя – с.Арбанаси и на подхода от Лясковец преди манастира ще е както следва: 24 май -  от 9,00 ч. до края на мероприятието;  25 май – от 8,30 ч. до приключване на мероприятията; 26 май – от 10,00 ч. – до приключване на мероприятията.    

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!