Общо 2,834 млрд. лева ще бъдат разплатени от Държавен фонд „Земеделие”  (ДФЗ) през 2022 г. Средствата бяха утвърдени с решение на Министерския съвет. Те ще са за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

От тях 2,6 млрд. лева са за сметка на Европейския съюз. За 234,4 млн. лева е обявено, че ще дойдат от Националния бюджет. Над 1,607 млрд. лв. са определени по схемата за единно плащане на площ, както и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други.

788,7 млн. лв. са предвидени за развитие на селските райони. Основно плащанията ще се насочени по мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност“, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните плащания от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са заложени 276,1 млн. лв., които ще обхващат направленията агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000, райони с природни или други специфични ограничения и хуманно отношение към животните.

117,9 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод“, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и други схеми.

С друго решение кабинетът одобри 27 млн. лева допълнителни разходи за финансиране на ДДС по одобрени проекти на общини в земеделието и рибарството.