След проведения първи прием на заявления за млечни квоти през август 2010 г. са останали неизкупани 16.262 млн. кг. мляко за доставка и 1.124 млн. кг за директна продажба, съобщиха от ДФЗ. По този повод от днес веомдтвото обявява повторен прием на заявления за купуване на млечни квоти от останалите свободни количества. Документи се приемат до 31 януари в областните дирекции на ведомството.

След обработване на резултатите от първия прием в края на миналата година е установено, че някои от одобрените заявки за покупка не са платени от кандидатите. Така те се обявяват за повторна продажба и ако отново не бъдат изтургувани, остават собственост на производителя си. той обаче ще трябва да плати 5 процента от цената на продукцията си на Националния млечен резерв.

Фермер.БГ припомня, че за настоящата квотна година е утвърдена цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8% както за доставка, така и за директна продажба.Процедурата изисква купувачите да платят заявените количества на ДФЗ, а фондът от своя страна да преведе парите на съответните производители, включени в квотната система.