Над 1 200 селскостопански машини са подготвени за жътвена кампания 2014 в област Добрич. След проверка на земеделската техника от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са допуснали в масивите с есенници 280 комбайна, 950 трактора, камиони с ремаркета и друга техника.

 

Това съобщиха от областната администрация в Добрич след работна среща на областния управител за осигуряване на безопасност при прибиране на зърното. В региона вече са ожънати около 70 000 декара с ечемик и пшеница. Близо 1.3 млн. дка са засети с ечемик и пшеница в област Добрич.

 

Преди масовата жътва на пшеницата областният управител Недко Марчев разпорежда със своя заповед ръководствата на всички земеделски кооперации и фирми, частни стопани и други ползватели на земеделски земи, да организират охрана на посевите, на площадките и складовете за зърно, както и на селскостопанската техника, която ще остава на полето след работа.

 

При жътвата големите масиви с пшеница трябва да бъдат разделени на участъци до 1 000 декара, като между тях се изоре десетметрова ивица за защита от пожари, разпорежда областният управител. Извършат се ежедневни проверки за спазване на забраната за палене на стърнища и други растителни отпадъци, съгласно Закона за опазване на земеделските земи.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!