Терен за индустриално култивиране на етерично-маслени култури отдава под наем за 10 години община Добрич. Големината на парцела е 22 дка частна общинска собственост.  
 
 
Наемателят ще бъде избран чрез публичен конкурс, реши Общинският съвет на Добрич на последното си заседание. Според експертната оценка е определен минимален годишен наем от 1929 лв. 
 
Участниците в конкурса трябва да подадат годишна наемна цена не по-ниска от посочената. При оценяването предимство и допълнителни точки ще имат тези земеделски стопани, които имат действаща дестилерия за изваряване на билки, както и собствени площи с трайни насаждения от етерично-маслени култури. Всеки от тези критерии ще носи тежест от 20% към крайния сбор от точки на участника в търга, решиха още общинските съветници.
 
Решението за предоставяне на този имот под наем е част от годишната Програма за управление и разпореждане на общинската собственост на община Добрич. Целта е да се постигне по-ефективно стопанисване и по-голяма доходност от общинските имоти. 
 
 
Отглеждането на етерично-маслени култури се оказва един от най-печелившите бизнес начинания в региона и това доведе до разрастване на площите само от лавандула до 60 000 дка. 
 
Цената на лавандуловото масло през 2018 г. скочи до 220-250 лв./кг, в отделни случаи до 280 лв./кг. Земеделските стопани от Добруджа се насочват още към отглеждането на бял равнец, салвия, хизоп, кориандър, маточина. Не липсват успешни експерименти и с копър за масло и за семена.