В землището на пазарджишкото село Церово има над 80 декара с нови лозови насаждения, а за следващата година се подготвят още около 100 декара, съобщи кметът на селото Николай Вулянов, цитиран от радио „Фокус“. Тъй като от Европейския съюз не дават средства за създаване на нови лозя, местните производители изкупуват изоставени масиви, които възстановяват и намират начин да ползват помощи и за това, коментира кметът.

 

При нас има традиция в отглеждането на лозя, защото ние сме били винаги лозарски край. Най-развити в тази част на областта са овощарството и лозарството, а животновъдството постепенно замира. Хубавото е, че има млади хора, които се занимават с отглеждане на лозя. В селото имаме дори момче на 23 години, което успя да създаде около 40 декара насаждения.

 

Производителите вече са грамотни, интересуват се от технологиите и новите сортове, както и от възраждането на старите. Маврудът, например, беше забравен като сорт, а сега при нас вече има над 200 декара от него, каза също Николай Вулянов.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!