На много места в Северна България състоянието на слънчогледа е отлично. За разлика от Южна България, където заради засушаването се очакват драстично по-ниски добиви маслодаен слънчоглед, то на много места в Русенско и Плевенско състоянието на посевите със слънчоглед е много добро, показва репортерска проверка на Фермер.БГ.

 

До седмица се очаква в Южна България за започне жътвата на слънчоглед. Оптималните агротехнически срокове за началото на прибирането на реколтата от слънчоглед са около 20-25 август.

 

слънчоглед 2014

 

През тази година в Северна България сеитбата закъсня заради дъждовната пролет и затова и жътвата ще започне малко по-късно, коментира за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Земеделските производители от Северна България се очаква да започнат жътвата на слънчоглед в края на август или началото на септември. „Към днешна дата разчетите на колегите са такива, но с уговорката, че не знаем какви изненади може да поднесе времето“, допълни Ангелова.

 

реколта слънчоглед 2014

 

По думите й, стартовата изкупна цена на слънчогледа се очаква да е значително по-ниска от прогнозираната преди месец. Според Ангелова една от причините е в разпространяваната информация за очаквани свръхдобиви от слънчоглед. „Няма как да се прогнозират свръхдобиви при условие, че немалка част от страната пострада сериозно от проливни дъждове, наводнения, градушки“, коментира Ангелова.

 

Според производители, в много региони се очаква добивите да са значително по-малко от очакваните. Качеството също е под въпрос, тъй като има региони, в които семената в слънчогледовите пити са празни. „Докато не започне жътвата и не приберем зърното, не могат да се правят прогнози за добиви“, категорична е Румяна Ангелова.

 

Седмица преди началото на жътвената кампания търговците говорят за цени в диапазона 450-480 лв./т за слънчоглед.

 

 

Ако прогнозите за изкупна цена на слънчогледа се сбъднат, това означава, че тази година кампанията ще започне от много по-ниски нива в сравнение с миналата година, коментираха зърнопроизводители.

 

 

Стартовата цена през 2013 г. беше 500 лв./т, през зимата цената на слънчогледа стигна до 600-620 лв./т. Тази година на зелено е имало реални сделки на цени от 500-520 лв./т, но пред старта на жътвената кампания вече се говори за по-ниски цени.

 

Според производители една от причините е в разпространяваната информация за очаквани свръхдобиви от слънчоглед. Очакванията на стопаните са за по-ниски от очакваното добиви.

 

Синджента - Слънчоглед


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!