В очакване на валежите от дъжд и сняг са учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. В часовете по практика те обработват 1134 дка земя, на които отглеждат пшеница, царевица и слънчоглед. В момента житните растения от новата реколта са в добро състояние, но имат спешна нужда от валежи, подчерта директорът на ПГАС инж.Господин Господинов.

Как се получава максимален доход от люцерната?

Той припомни, че засушаването през последните две стопански години се е отразило върху добивите, които учениците прибират от производствените площи. През лятото на 2019 г. резултатите от пшеница са били около 250 кг/дка – двойно по-малко от средните за Добруджа.

„Заради продължителното есенно засушаване още през 2018 г. и липсата на зимна влага посевите не можаха да братят навреме и това се отрази върху добивите”, коментира още инж.Господинов.

„Сега пшениците са в добро състояние, но не се знае до кога. През тази зима трябва да има снежна покривка”, допълни още директорът на учебното заведение. 


В края на 2019 г. учебното заведение получи отличие за принос в механизацията на земеделието. Това е поредното признание за дългогодишните усилия на Аграрната гимназия, насочени към оборудване на училището с модерна техника, която да е полезна както за качествено обучение на учениците, така и за агробизнеса в Добруджа.

„От 2016 г. до сега успяхме да се снабдим с машини, нужни за целия цикъл на едно модерно производство – дискова брана, плуг, трактори. Единственото, което липсва в нашия автопарк, е комбайн за прибиране на реколтата”, допълни инж.Господинов.

Модернизирането на училищната техника е станало възможно както с помощта на спечелени проекти, така и с помощта на дарения от бивши възпитаници на учебното заведение. 


В момента в Аграрната гимназия се обучават 170 ученици в професиите техник на селскостопанска техника и производител на селскостопанска продукция.