Дали от стремеж да направят добро впечатлените, или от желание да влязат в положение на фермерите в това скъпо време, Министерството на земеделието не само изплати навреме парите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), а направо си подрани.

Много баби, хилав Стратегически план: Тъкмо го изпратихме и вече го преработваме

Докато едни стопани отправят хвалебствени слова, други напомнят, че още чакат обявяване на ставките и преводите по обвързана подкрепа за животни, както и остатъка от украинската помощ, преведена по сметките през септември, и изплащането на третата извънредна помощ заради войната.

„Благодарни сме на Министерството на земеделието, че реагираха адекватно и по-бързо за плащанията по СЕПП. Надяваме се така да реагират и за поправката в Стратегическия план относно ставките“, коментира за Агри.БГ животновъдът и браншови представител Пенка Христова. 

Не само ставките за следващия програмен период, но и новите екосхеми будят недоволство у бранша. За да проучим каква е нагласата и на фермерите, ви попитахме какво според вас ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори. 

Топ отговорът (38%) в тематичната ни анкетата, в която са се включили над 295 участници, е убеждението, че при раздаването на парите по сектори не трябва да се допуска лобизъм и злоупотреба с влияние. Преобладава мнението, че всичко е един пазарлък – която браншова организация има по-силно представителство, тя договаря по-изгодно подпомагане, а другите са оставени в ъгъла.

На второ място според 21% от отговорите е мнението, че е нужно да се назначат нови, по-компетентни експерти в ключови дирекции на земеделското министерство. Свидетели сме как се сменят министри, при които не винаги има приемственост, но експертите остават и понякога проблемите се замитат под килима. 

Пример за един такъв са компенсациите за по-високите осигуровки, за които Иван Иванов каза, че има заделени 5 млн. лв., Явор Гечев отговори, че за първи път чува за тях, а истината се крие в протоколите от разговорите на политическото ръководство и съответните дирекции на министерството.

Освен експертност е необходима и по-голяма чуваемост, показва третият по важност отговор (20%). За да се вслушва повече Министерството на земеделието в представителите на фермерските организации обаче, е нужен закон за тяхната представителност, което не е ясно кога ще види бял свят. Според 5% от отговорите разковничето на проблема се крие точно в приемането му.

Немаловажно според анкетираните (13%) е необходимостта да се актуализират технологичните карти с разходите за отглеждане по култури. Тук отново опираме до късата памет на управляващите, тъй като за тези карти се заговори още през септември 2021 г. Година по-късно сме на същата стартова позиция.

Изчисляването на ставките да не се възлага на външни изпълнители, категорични са 9% от участниците в анкетата на Агри.БГ. След догадки и недомлъвки стана ясно, че ставките по екосхемите са дело на Института по аграрна икономика по изискване на европейски регламент, а ставките за обвързаната подкрепа са изчислени от Министерството на земеделието.

Най-голямо недоволство спрямо ставките изразиха представители на млечното говедовъдство и автохтонните породи. В Стратегическия план са посочени планирани, минимални и максимални ставки, като според изчисления на бранша фиксираният бюджет няма да позволи изплащане на максимални суми спрямо определения брой животни. 

От друга страна, представители на месодайното говедовъдство се обявиха против ревизия на ставките сега, подчертавайки, че всякакъв вид актуализации в Стратегическия план трябва да бъдат обсъждани след приключване на заявяването по Кампания 2023.

За да успокои страстите, служебният кабинет вече подготвя Първо изменение на Стратегическия през 2023 г., което ще се базира на споменатите вече технологични карти и нова методика за определяне на ставките за различните видове животни. Това не пречи обаче стопани да готвят протест под прозорците на земеделското министерство, а други да търсят разбиране от Комисията по земеделие. Чакаме продължение, както се казва.