Като че ли вече му е времето на Закона за браншовите организации. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на Десетия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Закон за браншовите организации ... to be continued

“Големият проблем с цялото това нещо е, че каквото и да се направи като минимални изисквания за национално представителство на организациите, ако се сложат прекалено ниски критерии - няма да работи както трябва, а ако се сложат много големи изисквания - пак няма да има същата представителност”, обясни Гечев. 

Той посочи, че, за съжаление, като закон този процес - от наредба, какъвто е бил първоначалният замисъл, да се превърне в закон - се случва трудно. 

“Имаме готовност другата седмица да започнем междуведомствено съгласуване и след това  документът да бъде внесен в Народното събрание”, информира служебният министър. 

Според него има огромни ползи от такава нормативна уредба. Те са най-вече в структуриран диалог с министерството. 

“Важно е да се знае с кого стоим на една маса, кои са хората, които са зад него”, обясни Гечев и добави:

“Забавихме го малко, защото нашето разбиране беше, че първо трябва да мине Законът за подпомагане на земеделските производители. След като той вече се гледа в Народното събрание, ще внесем и Закона за браншовите организации”.