Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с представители на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, съобщи пресцентърът на ведомството.
 
 
По време на дискусията бяха обсъдени нотифицираните от България промени в схемите за обвързано производство след 2019 г.
Министърът представи аргументите на страната ни за групирането на зеленчуците в 4 групи - в зависимост от разходите или себестойността им. Във всяка  група са зеленчуци с относително равни разходи.
 
Целта е по-справедливо разпределение на бюджета, така че обвързаната подкрепа да покрива еднакъв процент от разходите за производство.  За полските зеленчуци се получава 11,52% подпомагане.
 
Представителите на оранжерийните производители на зеленчуци бяха информирани, че това е и причината за намаляване на бюджета за тях с 1,2 млн. лв., които се прехвърлят към полското производство.
 
 
Въпреки това според разчетите на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) при оранжерийното производство пак делът на  обвързаната подкрепа е по-висок, или 21,13%. Заради несъгласие на част от производителите с изчислените разходи за неотопляемите и отопляемите оранжерии беше постигнато съгласие експерти от министерството да посетят различен тип оранжерии, които да покажат извършените действителни разходи с фактури и счетоводни документи.
 
Редовните срещи с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ ще продължат, допълниха от министерството.