Твърдо решени сме да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен.
 
 
„Един от проблемите пред овчето мляко е, че определени количества стоят в мандрите. От това е продиктуван и проблемът с изкупуването на млякото. Това, че има задържане рефлектира върху пазара. Темата с качеството на бялото саламурено сирене, на кашкавалите донякъде се компрометира затова, че определени ферми влагат растителни мазнини. В момента, в който изкараме подобни експортни количества, се вижда, вижда се и от българските потребители“, коментира Порожанов.
 
По думите му количествата растителни мазнини, които се влагат намаляват по три изкупната цена на млечни продукти. Той е категоричен, че МЗХГ няма да допуска подобни практики и ще ги ограничи с доста строги мерки. 
 
„Нашата цел не е самоцелно да се борим с имитиращите продукти, защото това е продукт, който си има своя пазар. Целта ни е да ограничим имитиращите продукти, да намерим пазар за това овче мляко, което стои неизкупено сега. Първо ни интересуват животновъдите и възможностите да пласират млякото си и то на добра цена“, добави Цветан Димитров.
 
В началото на седмицата ресорното ведомство публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само с истински млечни продукти – с мляко или с имитиращи – с растителни мазнини.
 
„Към момента контролът се извършва от БАБХ, но смятаме да създадем  звено, което да извършва проверки, независими от Агенцията. Ако някъде има съмнение в една или друга проверка, искам да ви уверя, че там, където МЗХГ изпрати проверка, тя ще бъде коректна“, обясни Порожанов.
 
„Нашата идея е звеното да бъде комплексно. Ще намерим неговата нормативна форма, друг е въпросът кой ще издава актовете за санкциониране, ще работим върху това. Може да делегираме тези проверки на база на наши констатации, работейки с една или друга лаборатория, отново да отиват към БАБХ. Смятам, че една независима и по-строга проверка ще помогне на белия сектор като цяло в земеделието“, допълни той.
 
По думите на министър Порожанов същата тема стои и с розовото масло. Предвижда се да се извършват проверки и в птицевъдни, водоплаващи и други ферми.