Тайната на срещата на земеделският министър Мирослав Найденов с подчинените му в Плевен е разбулена. Макар и неофициално Фермер.БГ получи информация, че думата "съкращения" е била водеща в тази толкова тайна среща.

 

Кои сте вие?, попитал министърът хората в залата след изгонването на журналистите. Отговорът, че са експерти в земеделието не му харесал. " Много сте! ", отсякъл Найденов. И ги уведомил, че ще има сериозни съкращения в агенциите. Подобно изявление буди най-малкото недоумение, защото в част от агенциите в момента текат конкурси за назначения. Или принципът ще е едни си отиват, други идват? Това не е станало ясно и на хората в залата.

 

Много ясно, обаче, е било казано, че бюджетът на Института по лозарство и винарство ще бъде орязан. Преборили се за запазването на статута си, сега научните работници от ИЛВ ще трябва да решават казуса как да работят без пари. Може и за тях да се мине на вариант търговски дружества, както стана със структурите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Само дето не е ясно противоградови ракети ли ще продават полигоните или ще обстрелват градоопасните облаци над нивите срещу заплащане?

 

Друга сериозна тема, отново под мотото "съкращения", е тази за професионалните училища, които са на подчинение на Министерството на земеделието и храните, съобщиха източници на Фермер.БГ, присъствали на срещата. Само в Плевенска област те са 10. "Абсурд!", отсякъл министърът. И информирал, че 50% от бюджета на МЗХ отивал за издръжка на земеделските училища. Сигурно затова след срещата той отишъл в плевенската гимназия. Не е ясно дали е останал доволен. Както и какви са впечатленията му от Института по лозарство и винарство, където също е минал на оглед.

 

Ясно е, че трябва да има съкращения в МЗХ, но дали те трябва да включват закриването на професионалните селскостопански училища? За всички в аграрния сектор е ясно, че проблемът с кадрите се задълбочава с всяка измината година и подобно решение би имало дългосрочен негативен ефект върху бранша. Проблемът в селскостопанските училища не е просто в бройката им, а в това, че те работят така, както са работили и преди 30 години. Именно затова на тях им трябва нова модерна система на обучение, която да изкарва квалифицирани кадри за селскостопанския бранш.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на "Фермер.БГ" е задължително!