През 2013 г. има сериозен ръст от близо 30% в износа на зърнени култури – пшеница и ечемик, обяви пред журналисти министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „Реколтата беше изключително добра тази година. Добитото зърно е 4 680 000 т, което позволи да се направи голям износ.

 

И ако в началото на изкупната кампания се говореше, че цената е ниска, така сега няма и не се предлага пшеница. През тази година цената на пшеницата тръгна от 280-300 лв./т, в момента цената е 350-370 лв./т, но вече голяма част от продукцията е изнесена“, коментира Греков.

 

По думите му през 2013 г. има ръст в износа на яйца и птиче месо. „През тази година в свиневъдството има тенденция към завишаване на отглеждането на подрастващи прасета, което означава, че през 2014 г. ще имаме по-голямо производство и на свинско месо“, допълни Греков. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев припомни, че МЗХ работи по търсенето и разработването на нови пазари.

 

„Един от основните проблеми, с които се сблъскваме, е, че България не може да произведе количества, с които да отговори на търсенето на големите пазари. Затова през следващата година основно направление в работата ни ще бъде да направим така, че малките земеделски производители да стават все по-конкурентоспособни, за да стига по-лесно продукцията им до пазара“, коментира Гечев.

 

Той припомни, че преди дни е подписан протокол за износ на българска царевица в Китай, а вече се работи по подписването на други 9 протокола за износ на български аграрни продукти – мляко и млечни продукти, месо, трайни колбаси и деликатеси. Беше припомнено, че още, че седмица преди началото на празниците, в Москва бяха проведени серия от срещи в представители на руски агенции за фитосанитарен контрол на вносни стоки.

 

Целта на тези срещи беше постигането на споразумение за облекчаване на достъпа на млечни и други земеделски продукти до руските пазари.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!