Министерство на земеделието и храните (МЗХ) пусна за обществено обсъждане Проект на постановление на Министерски съвет за приемане на Методика за определяне на цената на услугата "Доставяне на вода за напояване".  
[news]
 
Основната цел заложена в проектната методика е да предостави на доставчиците на вода за напояване възможност да изчислят цената на услугата, следвайки общите правила и принципи за прозрачност, устойчивост и финансова достъпност. 
 
Ценообразуване при доставчиците на вода за напояване се извършва като всеки един от тях определя нивото на услугата, която предоставя на своите клиенти в ценови структури. Оттам тези структури съдържат два компонента – постоянен, който покрива постоянните разходи по доставката на вода на база площ и променлив на база измерени обеми вода. А компонентите се определят на база действителните разходи за доставка, като се разделят на:

1. разходи за оризово и неоризово напояване;

2. разходи свързани с помпено подаване на вода за покачване до:
а) ниво I: до 50 м височина;
б) ниво II: до 100 м височина;
в) ниво III: до 150 м височина.

3. разходи свързани с доставка на вода под напор до желаната стойност на налягане, съгласно изискването за тръбопроводната мрежа в земеделското стопанство, като:
а) при нисък напор налягането е от 2 до 6 бара;
б) при висок напор налягането е над 6 бара.
 
По каква методика ще се изчислява цената?
 
Доставчиците на вода за напояване ежегодно до 30 ноември предоставят на министъра на земеделието и храните информация за реалната цена на услугата през измининалия поливен сезон, както и прогнозна цена за следващия. А министърът на земеделието и храните, ежегодно до 31 януари, със заповед одобрява цените на услугата „Доставяне на вода за напояване” за следващия поливен сезон.
 
Определянето на фиксирана цена на база площ (лв/дка) за първа и всяка следваща поливка и цена за измерен обем (лв/m3):
 
- фиксираната цена на декар (лв/дка) за първа поливка е сума (∑) от стойностите на клетки от колони с букви от „а“ до „л“ на ред 5 в раздел "Допустими годишни фиксирани разходи" (лв), разделена на стойността в клетка от колона с буква „р“ (дка) на ред 5 от Приложения № 1 и 2. Полученият резултат е цената (лв/дка) за оризови и неоризови култури;
 
- фиксираната цена на декар (лв/дка) за всяка следваща поливка е сума (∑) от стойностите на клетки от колони с букви от „з“ до „л“, на ред 5 в раздел „Допустими годишни фиксирани разходи” (лв), разделена на стойността в клетка от колона с буква „р“ (дка) на ред 5 от Приложения № 1 и 2. Полученият резултат е цената (лв/дка) за всяка следваща поливка след първата;
 
- цената за доставен обем вода е сума (∑) от стойностите на клетки от колони с букви от „з“ до „п“, на ред 5 в раздел „Допустими годишни променливи разходи” (лв), разделена на стойността в клетка от колона с буква „с“ (m3) на ред 5 от Приложения № 1 и 2. Полученият резултат е цената (лв/m3) за оризови и неоризови култури. 

Приложение № 1


Приложение № 2


 

* Във фиксираната цена на декар за първа поливка са включени всички фиксирани разходи (ред 5, клетки от а до л, в раздел Допустими годишни фиксирани разходи)
 
** Във фиксираната цена на декар за всяка следваща поливка са включени само фиксираните разходи свързани с напояване (ред 5, клетки от з до л, в раздел Допустими годишни фиксирани разходи).
 
*** Общата цена за напояване е сума от: фиксираната цена на декар умножена по полетите декари и цената за кубичен метър (m3)  умножена по доставения обем вода.