Номенклатурата с кодовете за заявяване на земеделските култури по СЕПП в момента се променя от Министерството на земеделието и храните, за да отговори на изискванията на еврорегламента. Според него есенните и зимните видове култури, макар и от един и същ род, трябва да имат различен код, считано от 2015 година.
 
Това съобщи на Националната среща на земеделските производители Снежана Благоева от Дирекция Директни плащания и пазарна подкрепа в МЗХ, предаде Фермер.БГ.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 
Благоева допълни още, че в момента се работи заялението за кандидатсване по директните плащания. На въпрос от страна на Таня Дъбнишка от АЗПБ за заявщването на междинните култури, Снежана Благоева коментира: И междинните култури и всички екологично насочени площи трябва да бъдат отбелязани в заявлението за кандидатсване за директни плащания.
 
Заявлението все още се обработва, но идеята му е, когато парцелът за подпомагане се заяви за целите на СЕПП, да се отбележи, че същият парцел ще се използва и за целите на ЕНП (където вече има посочена междинна култура или азотфиксираща култура). А в допълнителна таблица ще излиза информация за екологично насочените площи, които се заявяват, където трябва да се отбележи, че там ще се отглежда култура за целите на ЕНП, посочи Благоева.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!