Министерството на земеделието и храните ще отпусне близо 10 млн. лв. държавно подпомагане за животновъдите, които отглеждат млечни крави, биволи, овце и кози. Това обяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с животновди и  млекопреработватели, предаде репортер на Фермер.БГ.  Средствата ще бъдат от извънредния пакет за подпомагане в сектор Мляко, разрешен миналата есен от ЕК.  
 
„Ще се възполваме от възможността, която ни даде Европейската комисия миналата година – тогава имахме възможност да платим колкото европейски, толкова и национални средства за подкрепа. Тогава ползвахме много малка част от националното си право и сега близо 10 млн. лева ще бъдат дадени веднага на животновъдите. Ще се кандидатсва със същите заявления, а средствата ще бъдат разплатени от националния бюджет.Средствата ще се изплатят по същата Наредба, която се приложи за извънредната помощ в края на 2015 г., като в нея ще се променят само сроковете, посочи Танева.
 
Фермер.БГ припомня, че схемите за извънредно подпомагане на млечния сектор, по които имаха право да получат подпомагане животновъдите, бяха 4: Схема за подпомагане на база доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г.; Схема за подпомагане на брой млечни крави в стопанството; Схема за подпомагане на брой овце-майки и/или кози-майки в стопанството; Схема за подпомагане на брой биволици в стопанството, като не подлежат на подпомагане кравите с месодайно направление.