През последната седмица през Пристанище Варна* не е реализиран експорт на пшеница, ечемик и рапица. Това сочи новият Оперативен анализ на земеделското министерство. В същото време от там отчитат, че от началото на маркетинговата година до 3 април общото количество пшеница, преминало през порта, е с 35,3% повече спрямо същия период на предходната пазарна година. Изнесената продукция възлиза на 1 420,2 хил. тона. В същото време, износът на ечемик и рапица през пристанището се осъществява с по-бавни темпове от миналогодишния, като до момента са изнесени съответно с 27% и 44% по-малко количества.  

 
Едва 6 хил. тона пшеница и 3,2 хил. тона ечемик са изнесени от началото на настоящата маркетингова година до момента през „Пристанище Бургас“ ЕАД, сочи още статистиката. През терминала все още не е реализиран експорт на рапица. 
 
През последната седмица на Пристанище Варна са натоварени 32,7 хил. тона царевица за износ, докато експорт на слънчоглед не е реализиран. Общо за периода 1 септември 2015 г. – 03 април 2016 г., износът на двете култури през пристанището е съответно с 56,6% и 34,3% под нивото, отчетено за същия период на предходната маркетингова година. 

 
През „Пристанище Бургас“ ЕАД засега не е отчетен износ на царевица и слънчоглед. 
 
*През последните няколко години Пристанище Варна формира около 50% от общия експорт на пшеница и царевица и около 30% от този на ечемик, слънчоглед и рапица.