Министерството на земеделието и храните (МЗХ) публикува проектодоклад, с който министър Васил Грудев иска допълнително финансиране за мерките срещу болестта Син език. 1 889 960 лв. за допълнителни разходи по бюджета на МЗХ за 2014 г. иска министър Васил Грудев.

 

„Представеният проект определя размера разходите за провеждане на мероприятия за ограничаване и ликвидиране на констатираните огнища на болестта Син език в 22 области на страната и за повишена епизоотична готовност в останалите области на страната”, е записано в проектодоклада.

 

Фермер.БГ припомня, че първичното огнище на болестта Син език беше потвърдено лабораторно на 4 юли 2014 година във ферма в село Мандрица, община Ивайловград.

 

По данни на МЗХ до момента 6 047 животни са умрели от Син език. Допълнителните средства, поискани от МЗХ, са за разплащане на дейности за „бързо ограничаване и ликвидиране на заболяването”.

 

С исканите допълнителни средства трябва да бъдат разплатени: убиване и загробване на животните, показали клинични признаци на заболяването; извършването на клинични прегледи на възприемчиви едри и дребни преживни животни и вземане на кръвни проби за лабораторни изследване; дезинсекция в заразените животновъдни обекти; обработване на едри и дребните преживни животни с инсектицидни разтвори с репелентно действие.

 

В проектодоклада, с който се мотивира искането на допълнителните средства, е записано още, че са необходими и пари за изплащане на обезщетения за стопаните на умрелите и принудително убити животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!