Протест на тютюнопроизводители в петък няма да има. Това стана ясно след продължилата над три часа среща между тютюнопроизводители и ръководството на Министерството на земеделието и храните. 
[news]
Тютюнопроизводителите отмениха планиранитепротести и блокади на пътища, след като постигнаха съгласие за начина, по който ще се разпределят парите. Планирани са и действия, с които да бъде попречено на кухи фирми да усвояват субсидии за непроизведени количества тютюн, съобщава Националното радио.
 
Всички излизаме от срещата еднакво недоволни, казаха тютюнопроизводителите и все пак признаха, че са готови да приемат идеята по голямата част от 170 милиона субсидии да бъдат насочени към по дребните производители. Така 70 процента от парите ще отидат за ориенталски тютюни, 30 процента за останалите сортови групи. Това обаче не е окончателно предложение и като решение ще се вземе на следващата среща на 5 март. 
 
Тогава ще се осъжда и идеята да се въведе таван на плащанията за отделните сортове и да се промени рамката на референтния период като спорната 2009 година се изключи от него. Предполага се, че точно през 2009 са се появили кухи обеми, непроизведен тютюн, които са писани на книга за получаване на субсидии. Още през 2010 година министерството е провело разследване заедно с НАП, оттогава обаче резултатите от проверката са в "Икономическа полиция" без движение по тях.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!