Министерство на земеделието и храните, съвместно с Държавен фонд Земеделие и Асоциацията на банките в България ще подпишат в началото на месец октомври договор за сътрудничество. Целта на съвместната им работа ще бъде да се опростят процедурите за кредитиране на земеделските производители и да се въведат гаранции за финансиране на одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

От първи октомври работна група от фонда и асоциацията трябва да изработят конкретните схеми за съвместна дейност, като банките ще подготвят пакети за кредитиране за фермерите. "Досега фондът беше по-затворена институция за нас дори от ДАНС. Администрацията призна, че се нуждае от опита ни при оценка на кредитния риск, целта е да работим така, че фермерите да бъдат максимално облекчени при усвояването на евросредствата", поясни Левон Хампарцумян от УС на Асоциацията на банките в България.

Мирослав Найденов каза още, че ще бъде създадена позиция икономически или финансов директор в ДФЗ, който трябва да запълни липсващото звено между ДФЗ и банките. Промяната трябва да бъде извършена с промяна в устройствения правилник на ДФЗ и може да стане факт на следващия управителен съвет на фонда. Засега няма конкретна личност, която да бъде назначена и затова министърът на земеделието предложи на асоциацията на банките, ако имат подходяща личност – да я предложат.