Всички фермери, чиито стада са засегнати от заболяването Син език и са декларирали преживни животни по схемите за директни плащания, могат да подават заявления за наличие на форсмажорни обстоятелства. За целта те трябва да представят документи, доказващи форсмажор – заболяването Син език по преживните животни в срок до 2 октомври 2014 г. –  т.е. 10 (десет) работни дни след периода на задържане, за кампания 2014.
[news]
Мерките се предприемат предвид продължителния период на разпространение на заболяването Син език и предприетите действия за ликвидиране на болестта. Това се посочва в указания на Министерството на земеделието и храните, изпратени до  ДФЗ – РА, по отношение на кандидатите по директни плащания, в стопанствата на които е констатирано, заболяването „Син език” по преживните животни.
 
Случаите при които, поради забраната за придвижване на животни, кандидати по схеми за директни плащания не могат да извършат замяна на животни, заявени за подпомагане (съгл. чл. 16 (6) от Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане) ще бъдат разглеждани, като случаи на извънредни обстоятелства. За целта земеделските стопани трябва да подадат заявление за замяна в сроковете, определени в наредбата и да посочат невъзможността за замяна.
           

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!