Приемът на заявления по Мярката за намаляване на производството на краве мляко започна преди ден, на 12 септември 2016 г. Чрез тази европейска мярка, фермерите, които доброволно желаят да намалят произведеното от тях количество мляко, ще получат по 14 евро на 100 кг мляко. Предстои отварянето и на друга европейска мярка, във връзка с предоставяне на извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството. 
 
Общата стойност, отпусната от Съюзът, е в размер на 350 000 000 EUR, от тези средства, България ще получи 5 809 941 евро. 
 
След прочитане на Регламента не е трудно да се разбере, че основните производители на мляко сякаш не фигурират в него и не случайно министър Танева в последното си интервю в Шумен каза: “Млекопроизводителите, които не попаднат в обхвата на извънредната подкрепа от Европейската комисия, ще получат средства от националния бюджет“. Всъщност окончателно решение ще се вземе след обсъждане предложенията за подпомагане с бранша и Консултативния съвет по животновъдство и съответно одобрение от ЕС, коментират специалистите от Говедовъд.ею
 
Регламент за прилагане на Мярката
 
Държавите членки използват предоставените им суми, посочени в приложението, за мерки, предприети въз основа на обективни и недискриминационни критерии, при условие че произтичащите плащания няма да предизвикат нарушаване на конкуренцията.
 
Мерките, предприети от държавите членки, са в подкрепа на млекопроизводителите и/или земеделските стопани в други сектори на животновъдството, които се ангажират с една или повече от следните дейности, насочени към стимулиране на икономическата устойчивост на техните стопанства и допринасящи за стабилизирането на пазара:
 
а) намаляване на производството извън намалението, предвидено в Делегиран регламент (ЕС) 2016/1612 (3), или неувеличаване на производството;
б) дребномащабно земеделие;
в) прилагането на методи за екстензивно производство;
г) прилагането на екологични и щадящи климата методи за производство;
д) прилагането на проекти за коопериране;
е) прилагането на схеми за качество или проекти, чиято цел е повишаването на качеството и добавената стойност;
ж) обучение по финансови инструменти и инструменти за управление на риска.
 
Държавите членки гарантират, че когато млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството не са преките бенефициери на плащанията, икономическата полза от помощта им се прехвърля в пълен размер.
 
Мерките по настоящия регламент може да се натрупват с друго подпомагане, финансирано от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.