Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) получиха зелена светлина за извънредна мярка COVID-19 заради пандемията от коронавируса. Вече стана ясно, че за България нейният бюджет ще бъде близо 100 млн. лв.

Субсидии по мярка COVID-19: Двойно повече - над 50 млн. евро

Какво следва оттук нататък? До края на месец юни се очаква да приключи ускорената процедура в Европейския парламент (ЕП).

„В момента събираме данни за обективни критерии, по които да бъде разпределена помощта – първо, допълнителните разходи за изпълнение на противоепидемични мерки, тъй като те са ясно разписани в заповеди, и второ, загубите на приходи от реализацията на съответната реколта“, обясни земеделският министър по време на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие.

Тя увери, че първите категорични потенциални бенефициенти по такава компенсаторна мярка ще бъдат розопроизводителите, тъй като при тях е изключително ясен размерът на намаление на дохода. 

На депутатски въпрос как точно ще става плащането по мярка COVID-19 във времето, Десислава Танева отговори следното.

„Има различни подходи, които ще ги консултираме с бранша. Както правим с другите мерки и програми – избират се месеци, които се сравняват с предходна година. Ако в края на юни стане ясна регулаторната обща рамка, в която вече ние трябва да дадем условия за разпределение, ще отидем към едно програмиране през месец юли. Тоест за отваряне на мярка говорим през месец август. Ние можем да предложим да вземем маркирани 2 – 3 месеца, дори цяла година“, обясни земеделският министър.

А докато чакаме, споделете с нас дали има нужда от подобна компенсаторна мярка и ще даде ли тя нужния ефект. Вашият глас е важен, нека бъде чут!