През есента на тази година врати отвори първият в България Музей на магарето. Той се намира в град Гурково, обл. Стара Загора, където ежегодно се провежда уникалната не само за България, но и за Европа надпревара с магарешки
каручки, наречена Биорали.

Музейната експозиция включва над 100 разнообразни експоната, свързани с магарето – традиционен помощник в селскостопанската работа на българите в близкото миналото. Тук посетителите могат да видят диканя за вършитба, датираща още от годините преди Освобождението, както и над 400 снимки от зараждането и провеждането на биорали-то през годините. Идеята за надпреварата с магарета се заражда през 1971 година, когато трима млади студенти от Гурково решили да стигнат с магарешка каручка до Париж.

Проектът за Музей на магарето е финансиран по проект на Община Гурково по Програмата за развитиена селските райони 2007-2013, заедно с изграждането на Туристически информационен център. Общата стойност на проекта е 391 100 лева, като одобрената по програмата субсидия е 223 886 лв.



© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!