Преди седмица африканска чума по свинете (АЧС) беше открита в свиневъден обект в Китай. Заразата е обхванала 73 000 глави. Досега повече от 90 случая са докладвани от миналия август, пише wnax.com. Това поражда загриженост за евентуалното разпространение на болестта, която все още не е достигнала в САЩ, но докога? 
 
 
Изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на свинско месо от Небраска Ал Джуне коментира:
 
„Това е първият път, в който заболяването се прояви с такава сила в свиневъден обект в Китай и то въпреки наличието на добри мерки за биологична сигурност. Това, което се вижда с просто око е обаче, че Китай има проблем с контролирането на АЧС. А това ме навежда на мисълта, че болестта ще продължи разрастването си. Американските производители на свинско месо трябва да са готови и да предприемат превантивни мерки“.
 
По думите на Джуне АЧС е пренесена от диви свине в Китай, което е притеснително и би означавало, че дивата популация в Тексас, южната част на Мисури и Оклахома трябва да бъде наблюдавана отблизо.
 
Експертът сподели още, че в няколко щата, включително и в Небраска, вече се провеждат срещи с ветеринари, свиневъди и преработватели, за да обмислят превантивните мерки, които трябва да се вземат заради АЧС.